Over Dijkgraafplein

Over Dijkgraafplein

Het Dijkgraafplein is een plein in de wijk Osdorp(de Punt), stadsdeel Amsterdam Nieuw-West, dat ligt aan het einde van Tussen Meer. Het complex Dijkgraafplein is zowel gelegen het Dijkgraafplein en de Akerwateringstraat. Het plein is in 1962 vernoemd naar de functie van dijkgraaf, de voorzitter van het dijk- of waterschapsbestuur.

Een bijzondere vorm zijn de Hangbrugmaisonettes aan het Dijkgraafplein in Amsterdam Nieuw-West, waarbij er per vier woonlagen één galerij is. De woningen hebben een oppervlak van 2 x 50 m2. Waarbij op de begane grond winkels gelegen zijn.

Het woningcomplex is gebaseerd op een prijsvraaginzending voor experimentele woningbouw uit 1962. Na de oorlog legde Kloos zich toe op het ontwerpen Hij bouwde overal in Nederland en ontwikkelde zich vanaf 1975 werd dit bij grotere ontwerpen zijn gebruikelijke werkwijze. Per buitentrap worden vier maisonnettes ontsloten. Aan het Dijkgraafplein bevinden zich aan de oost- en zuidkant de bekende Hangbrugmaisonettes van architect J.P. Kloos, een gemeentelijk monument. Aan de oostkant staat een blokje laagbouw uit 1963, aan de noordkant staat een bouwblok van veel later datum 2007. Sinds 16 december 2015 staat het complex op de gemeentelijke monumentenlijst.